Què és una lumbàlgia?
La lumbàlgia és un dolor a la zona lumbar, entre el gluti i el tòrax. No és una patologia sinó un símptoma. El motiu d’aquest dolor lumbar és molt complex de diagnosticar i la majoria de vegades es defineix com a lumbàlgia no especificada, per això t’expliquem com prevenir i tractar la lumbàlgia.
Moltes persones tenen un primer episodi de lumbàlgia del que es recuperen ràpidament, encara que el percentatge de recaiguda és molt alt i, amb el temps, pot acabar sent un dolor crònic.
Quanta gent pateix dolor lumbar?
Entre el 50 i el 80% de la població ha patit mai dolor lumbar. La població de més risc són els treballadors i la taxa d’incidència augmenta amb l’edat. Actualment, el dolor lumbar és la causa més comuna de discapacitat laboral.
Per què em pot passar?
Hi ha alguns factors d’estil de vida que afavoreixen l’aparició de dolor lumbar, com ara el sobrepès, l’obesitat i el sedentarisme. La patologia que provoca el dolor lumbar pot ser diversa, però la causa principal és una mala mecànica de la columna que provoca estrès en diverses estructures i, per tant, aquest estrès provoca el dolor que ens incapacita. La mala mecànica de la columna generalment es dona per una mala activació de la musculatura estabilitzadora anomenada CORE.
Què és el CORE?
El CORE és un conjunt de músculs de la zona abdominal i pelviana que tenen la funció principal d’estabilitzar la columna i la pelvis. En aquest conjunt hi ha, entre d’altres, el múscul transvers de l’abdomen, que el podríem definir com a faixa abdominal natural.
La columna lumbar és una regió de transició de totes les forces generades en moure alguna de les extremitats. No té exclusivament la funció d’estabilització durant el moviment del tronc, sinó que, en caminar, copejar una pilota o agafar una bossa, la força generada al peu o a la mà es transmet fins a la columna requerint així estabilització lumbar.
Què es pot fer per prevenir la lumbàlgia?
Com hem comentat, és possible tractar i prevenir la lumbàlgia. La causa principal d’aquest dolor és la mala mecànica de la columna a causa de la mala activació del CORE. Quan parlem del CORE, el primer que ens ve al cap són les planxes, però el CORE és molt més que això.
El CORE està format per musculatura profunda de la columna, el transvers de l’abdomen, els oblics, el recte abdominal, els glutis, la diafragma i la musculatura pelviana.
Un dels músculs protagonistes en la prevenció és el múscul anomenat transvers de l’abdomen, que és el múscul que ens faria de faixa abdominal embolicant tot el tronc i així estabilitzant en tots els plans.
A l’hora de pensar en la prevenció hi ha dues coses fonamentals que cal tenir en compte:
1. És de vital importància fer exercicis per activar la musculatura estabilitzadora que ens interessa i no sobrecarregar-la. Per tant, cal fer una bona progressió dels exercicis.
2. Aquesta musculatura ha d’estabilitzar qualsevol moviment d’extremitats que vulguem fer, en conseqüència, l’activació en tots els plans i la varietat en els exercicis agafa un pes important en el treball de CORE.
I si ja tinc dolor, com ho puc tractar?
A la fase aguda, quan ja tens dolor lumbar, el tractament és més simptomàtic. Acudir a un fisioterapeuta pot ajudar a millorar les molèsties centrant-se especialment en la relaxació de la musculatura i la mobilitat. Un cop passada la fase aguda, el tractament s’assemblarà a la prevenció, ja que busquem una bona mecànica de la columna.
És important consultar amb un professional perquè cal tenir en compte la patologia i l’anatomia de cada persona, a més de l’esport que es practica, les condicions laborals i l’estil de vida. Es treballarà amb l’objectiu principal de millorar la mecànica juntament amb la activació muscular.