El cicle menstrual està reconegut avui dia com el 5è signe vital, és a dir, un indicador clau de la salut de la dona.
Des del primer dia de la menstruació, conegut com la menarquia fins a l’últim dia, període en què la dona entra a la menopausa, sagnar és signe que l’organisme funciona correctament.
Durant els anys en què les dones tenen la menstruació, és a dir, durant el període fèrtil, de manera regular, aproximadament cada 28 dies hi ha un sagnat el significat del qual és, la no fecundació. Però darrere d’aquesta, no fecundació, hi ha un mecanisme complex, en què les protagonistes són les hormones. Aquestes hormones són diverses, la FSH, la LH, els estrògens i la progesterona que a manera de “coreografia” augmenten i descendeixen en funció del moment del cicle menstrual. Al llarg dels anys en què les dones tenim cicles menstruals, aquestes hormones, a més de la funció de preparar l’endometri per a la fecundació o el desenvolupament dels caràcters sexuals secundaris, tenen altres funcions que són molt importants en el dia a dia de la dona.
Per exemple, la protecció cardiovascular que ens ofereixen els estrògens o la influència de la progesterona en la correcta densitat mineral òssia per tenir uns ossos forts seran essencials per disminuir el risc d’esdeveniments cardíacs i/o de fractures, respectivament.
Però, què passa quan entrem a l’època de la menopausa? És una època que en general no és gens atractiva per a la dona perquè s’associa a canvis corporals, en general amb augment de pes, més risc d’esdeveniments cardíacs, problemes cutanis, fins i tot a nivell de salut mental, entre d’altres. És per això que en aquesta època és indispensable ser dones actives i poder afrontar els anys que queden, de la millor manera possible.
Practicar exercici, aquell que més ens agradi o que s’adapti millor a les condicions individuals, serà no només un “as sota la màniga” sinó que serà un element per incorporar al dia a dia, que millorarà de manera substancial la qualitat de vida i reduirà els riscos comentats prèviament.
Les recomanacions són variades, però com a mínim cal seguir les recomanacions de l’OMS que diuen que, com a mínim, s’han de practicar almenys 150-300 minuts a la setmana d’activitat moderada o entre 75 i 150 minuts/setmana d’activitat vigorosa afegint-hi 2 dies de treball de força. Sembla fàcil, però moltes vegades no se sap que és més indicat o com començar, per això acudir a un professional que ajudi a escollir el més adequat i ofereixi informació adequada, pot ser la diferència entre no començar o començar i abandonar.
La menopausa no deixa de ser una etapa més en cicle vital de la dona. Avui dia que la longevitat és part de la nostra societat, ens hem de cuidar i alhora gaudir amb la millor qualitat, però per això hem de posar de la nostra part. Les dones en general tenim la tendència a cuidar més dels altres que cuidar-nos i amb això no contribuïm a millorar la nostra salut.
Potser mai no s’ha estat una persona molt activa, però mai no és tard per començar.