La importància d’una bona preparació física als esports d’hivern

Com cada any arriba l’hivern i amb ell la neu. Molta gent aprofita els cap de setmana o vacances per a dur a terme activitats d’oci a la muntanya, on l’esport de neu per excel·lència es practica any rere any, l’esquí.

L’esquí i el snowboard es troben entre els cinc esports amb major taxa de lesions, tot i que en els últims anys ha baixat. Entre les lesions més comunes trobem el dit de l’esquiador, que es produeix una desviació del dit al caure agafant el pal, la fractura de canell i lesions de genoll com la del lligament creuat anterior, lligament lateral intern o menisc (quan es lesionen a la vegada reben el nom de tríada). Per això és important conèixer la importància d’una bona preparació física als esports d’hivern.

La importància d'una bona preparació física als esports d'hivern

Com influeix una bona preparació física a la possibilitat de lesionar-se? 

La realitat és que influeix molt. Dues de les causes per les quals es produeixen les lesions són la manca d’un bon estat de forma i la pràctica en estat de fatiga o cansament. Tenint en compte la importància d’una bona preparació física als esports d’hivern, hem de ser conscients que quan es practica esquí o snowboard, molts cops es fa durant tot un matí (d’ençà que obren) fins principi de la tarda (fins que tanquen) i molts cops amb només una pausa per dinar per a poder aprofitar bé el temps.

La importància d'una bona preparació física als esports d'hivern

Això comporta una pràctica de l’esport amb fatiga. Dependrà de l’estat de forma de la persona, ja que el gest esportiu comporta una càrrega contínua a les cames, sobretot al quàdriceps. Aquest fet sumat a no tenir una bona tècnica augmenta la possibilitat de lesionar-se. Per tant, és important no realitzar una elevada quantitat d’hores si no estem preparats físicament, o si no tenim una bona tècnica que ens permeti una pràctica segura i saludable.

Com ens podem preparar físicament?

El gest esportiu ens demanda poder aplicar força d’una manera contínua en el tren inferior, tant esquiant com fent snowboard o fins i tot esquí de fons la flexió de genolls (gest de l’esquat) és recurrent. És recomanable incloure setmanalment exercicis de força de la cara anterior com posterior de les cames. Si no sou habituals dels exercicis de força, un bon començament, si aneu a un gimnàs, és començar per les màquines guiades on no ens haurem de preocupar per la tècnica si tenim una bona col·locació inicial. 

La importància d'una bona preparació física als esports d'hivern

Què aconseguirem amb el treball de força?

Tenint en compte la importància d’una bona preparació física als esports d’hivern, per una banda, millorar l’estat de forma i la capacitat de poder aplicar més força i més vegades. Per l’altre que la fatiga o cansament aparegui més tard als músculs i al sistema nerviós. També així, amb una musculatura forta, protegirem els genolls i reduirem la càrrega que han de suportar.

Sempre que tingueu dubtes consulteu amb un professional.

Pol Solana – Preparador físic

les nostres especialitats

altres serveis

Ecografia
musculoesquelètica

Músculs, articulacions i lligaments acostumen a ser zones amb una elevada càrrega durant la pràctica esportiva. Poder valorar el seu estat en el mateix moment de la consulta mèdica ens ajuda a aconseguir un millor diagnòstic d'una possible lesió.

Infiltracions PRP
ecoguiades

El Plasma Ric en Plaquetes és una teràpia biològica regenerativa que millora la seva eficiència si s'aplica sota control ecogràfic.

Mesura pressions
intratissulars

El diagnòstic precís del SDR, síndrome compartimental, requereix la mesura de les pressions musculars dels diferents compartiments que puguin estar afectats.

Equip