L’esport és crucial per a un cor sa

La pràctica d’activitat física ofereix multitud de beneficis per al cos i la ment, entre els beneficiaris de ser una persona activa, es troba el cor.

Aquest òrgan és un òrgan vital per a l’ésser humà com ho són molts d’altres, però el cor rep una atenció especial. Les recomanacions que provenen de les organitzacions, tant internacionals com nacionals, solen focalitzar-se a fer exercici per estar sans, prevenir malalties i sentir-nos millor. Per això hem de practicar diferents tipus d’exercicis i un és el que es coneix com a “cardiovascular (cardi)” o “aeròbic”. Aquest tipus d’exercici es caracteritza per elevar la freqüència cardíaca i la respiració per millorar la nostra resistència, treballant grans grups musculars alhora i de manera constant i repetida.

L'esport és crucial per a un cor sa

Depenent del grup d’edat a què es pertany es recomana en l’àmbit d’exercici cardiovascular:

Els infants i joves de 5 a 17 anys inverteixin com a mínim 60 minuts diaris en activitats físiques d’intensitat moderada a vigorosa.

Els adults per sobre de 18 anys dediquin com a mínim 150 minuts setmanals a la pràctica d‟activitat física aeròbica, d‟intensitat moderada, o bé 75 minuts d‟activitat física aeròbica vigorosa cada setmana.

En el cas dels menors de 5 anys, les recomanacions de l’OMS són les següents:

Menors d’1 any: Si encara no caminen: promoure que duguin a terme activitat física diverses vegades al dia, mitjançant jocs a terra, al bany, i sempre en entorns segurs per a ells.

Si ja caminen: dur a terme activitats estructurades i joc lliure, almenys distribuïdes al llarg del dia, tant dins com fora de casa i d’intensitat variable.

Entre 1-2 anys: mínim de 180 minuts diaris, practicant diferents tipus d’activitat a qualsevol intensitat.

Entre 3-4 anys: mínim de 180 minuts diaris practicant diferents tipus d’activitats a qualsevol intensitat, però d’aquests 180 minuts almenys 60 minuts haurien de ser a una intensitat moderada-vigorosa al llarg del dia.

L'esport és crucial per a un cor sa

Què demostren les investigacions?

Seguir aquestes directrius ajudarà al desenvolupament i millorar la salut. Són diverses les publicacions que s’han focalitzat a estudiar els beneficis a nivell cardíac de l’activitat física en edats primerenques, per sota dels 5 anys.

Aquells nens que practiquen activitat física entre els 3 i els 5 anys de manera constant tenen millors indicadors de salut cardiovascular i redueixen el risc de desenvolupament de malalties cardiovasculars.

Però els beneficis també apareixen abans dels 3 anys i aquesta és la conclusió que obtenen uns científics del Canadà. Després de la valoració a un grup de més de 400 nens, van concloure que l’activitat física en nens de només tres anys, beneficia la salut dels vasos sanguinis, la capacitat cardiovascular i a més és clau per a la prevenció dels indicadors de risc precoç que poden conduir a malalties cardíaques en adults.

Dra. Eva Ferrer Vidal – Barraquer – Especialista en Medicina de l´Educació Física i l´Esport

les nostres especialitats

altres serveis

Ecografia
musculoesquelètica

Músculs, articulacions i lligaments acostumen a ser zones amb una elevada càrrega durant la pràctica esportiva. Poder valorar el seu estat en el mateix moment de la consulta mèdica ens ajuda a aconseguir un millor diagnòstic d'una possible lesió.

Infiltracions PRP
ecoguiades

El Plasma Ric en Plaquetes és una teràpia biològica regenerativa que millora la seva eficiència si s'aplica sota control ecogràfic.

Mesura pressions
intratissulars

El diagnòstic precís del SDR, síndrome compartimental, requereix la mesura de les pressions musculars dels diferents compartiments que puguin estar afectats.

Equip