El sòl pelvià és una estructura essencial en el cos humà però sovint desconeguda. A més és un tema que històricament ha estat tabú en moltes cultures i societats. Això ha portat que moltes persones, sobretot dones, no tinguin informació suficient sobre la seva importància i com cuidar-lo adequadament. Juga un paper crucial en algunes funcions i així com en la salut general. En aquest article, explorarem la importància del sòl pelvià i com cuidar-lo adequadament per millorar la teva salut i rendiment esportiu.
Què és el sòl pelvià?
El sòl pelvià és un grup de músculs, lligaments i teixit connectiu que tanca la part inferior de la pelvis. La seva funció principal és donar suport als òrgans, incloent-hi la bufeta, l’úter (en les dones) i el recte. A més, juga un paper fonamental en la continència urinària, de gasos i fecal, en l’estabilitat del tronc i la funció sexual.
La Importància del Sòl Pelvià en l’Esport
Un sòl pelvià òptim contribuirà a l’estabilitat del nostre nucli, i això es trasllada a la millora del rendiment en l’exercici físic, a transferir la força de manera eficient, mantenir una postura adequada i a la prevenció de possibles lesions lumbars.
La funció de suport del sòl pelvià pot veure’s afectada per les disciplines esportives on l’impacte és elevat, aquelles que involucren salts, carrera o canvis bruscs de direcció o treballs de força màxima amb càrregues externes. L’exercici físic d’aquest tipus pot augmentar la pressió intraabdominal i afectar la capacitat del sòl pelvià per mantenir el control urinari. Si no es té consciència i no es treballa de forma adequada, podria desencadenar incontinència urinària.
La incontinència urinària és la pèrdua involuntària de l’orina. Aquesta condició pot manifestar-se de diverses maneres, des de petites pèrdues de gotes fins a una pèrdua més significativa. Sol ser més comú que la presentin dones que han tingut embarassos o en persones d’edat avançada, però també hi ha una gran part de dones joves que no han sigut mares que la pateixen.
La incontinència urinària és una afectació que encara és tabú en moltes cultures i societats. S’associa a l’envelliment o a problemes de salut. Aquesta percepció errònia ha portat al fet que les persones la pateixen se sentin avergonyides i aïllades a l’hora de buscar ajuda.
Cura del Sòl Pelvià en l’Esport:
És important destacar que la incontinència urinària esportiva no és una situació normal i es pot gestionar. Les dones que experimenten aquest problema poden buscar l’assessorament d’un professional de la salut o un fisioterapeuta especialitzat en sòl pelvià per avaluar, tractar la causa i aprendre tècniques d’exercici i estratègies que ajudin a eliminar, reduir o prevenir la incontinència urinària durant l’activitat esportiva.
Les dones que practiquen esport a qualsevol nivell han de rebre educació sobre la importància de la musculatura del sòl i aprendre a reconèixer els senyals de disfunció, com la incontinència. La consciència és el primer pas per la seva cura.
Els exercicis de Kegel són els exercicis específics per treballar el sòl pelvià d’una forma efectiva. Es poden incorporar a la rutina d’entrenament diària i es poden fer en qualsevol moment.
En casos de disfunció severa o es presenten símptomes anormals, cal buscar l’ajuda d’un fisioterapeuta especialitzat en sòl pelvià.
En conclusió, el sòl pelvià és un component crític de la salut i el rendiment esportiu que sovint passa desapercebut. La seva cura adequada pot millorar l’estabilitat, prevenir lesions i mantenir la continència en esportistes de totes les edats i nivells de rendiment. L’educació i la incorporació d’exercicis específics poden fer la diferència en la vida de les esportistes.
Ets conscient del teu sòl pelvià? Saps si el teu esport l’involucra de manera directa? Si necessites ajuda o assessorament contacta amb el nostre servei expert en la Dona i l’Esport.