El son i el descans

El nostre dia a dia està ple d’exigències, compromisos i activitats: escola, treball, família, esport, oci… I a vegades, per a poder arribar a tot el que volem fer, “robem” hores al son. No obstant això, hem de ser conscients que el son és fonamental per al nostre benestar i bàsic per a tenir salut i, amb això, qualitat de vida. Les conseqüències de no dormir bé poden ser variades: cansament, somnolència, irritabilitat, falta de concentració, reflexos lents i lentitud de resposta.

El son és part de la nostra rutina diària, i és una funció necessària de l’organisme per a poder sobreviure. Però no es tracta només de dormir les suficients hores, sinó d’aconseguir un somni reparador i de qualitat.

Què succeeix mentre dormim?

Dormir no sols ens serveix per a treure’ns la son. Durant la nit, el cervell no cessa de treballar i continua fent funcions necessàries per a estar a punt per al nou dia:

  • El cervell ordena la informació que ha après durant el dia i la consolida en la memòria.
  • S’allibera GH (hormona del creixement) que ajuda a reparar els teixits i els músculs es recuperen de l’activitat i esforços del dia.
  • Repara les cèl·lules i elimina les substàncies de desfet que s’acumulen en funcionar durant el dia.
  • Afavoreix l’equilibri energètic i molecular, que ajuda a reparar les cèl·lules i a controlar l’ús d’energia que fa el cos.
  • Manté el nostre sistema immunitari a ple rendiment.
  • Afavoreix a refer-se abans de les lesions.
  • La freqüència cardíaca, la pressió arterial i freqüència de respiració es regulen, procés important per a la salut cardiovascular.

Quantes hores hem de dormir?

Les necessitats de son depenen de l’edat i de l’activitat diària que realitzi una persona en el seu dia a dia.
Quan som més petits necessitem més hores de son i aquestes hores van disminuint a mesura que anem creixent. Però podríem considerar que a partir de la pubertat les hores recomanades no haurien de ser menys de vuit.

Com tenir una correcta higiene del son i millorar el nostre descans?

  • Para esment al lloc on dorms: la teva habitació ha de ser silenciosa, fresca (entre 18-22 °C) i sense excessiva llum. El teu coixí ha de mantenir la posició natural de la columna i el matalàs ha de ser rígid, hipoalergènic i transpirable.
  • Tingues una rutina en l’hora de ficar-te al llit i aixecar-te. Intenta mantenir-la també el cap de setmana.
  • El llit és només per a dormir: associa el llit amb el teu lloc de descans i relaxació. Evita jugar, estudiar o qualsevol altra activitat que no sigui descansar.
  • Sopa lleuger (unes 2 hores abans de ficar-te al llit), evita els líquids i les begudes energètiques o estimulants.
  • Evita l’ús de la tecnologia i pantalles abans de ficar-te al llit (1 hora abans)
  • Si fas una migdiada, que no sigui més de 20-30 minuts.
  • El llit és només per a dormir: no consultis els problemes amb el coixí. Utilitza la meditació i relaxació per a induir el son.
  • Crea una rutina relaxant abans de ficar-te al llit. Per exemple: una infusió, visualització de coses relaxants…
  • Aprofita els raigs de sol del dia perquè el teu cervell generi serotonina, la qual ajudarà a la posterior secreció de melatonina, l’hormona del son.
  • Una dutxa d’aigua temperada abans de dormir acosta el teu cos a la temperatura ideal per a dormir.

Tenir uns bons hàbits de son és un dels pilars per a cuidar la nostra salut, l’estat d’ànim i el rendiment del nostre dia a dia. Parar esment al nostre descans, canviar alguna rutina i optimitzar una higiene adequada de son ens permetrà rendir en totes les àrees de la vida: esport, col·legi, treball, oci… i aconseguir un benestar tant de físic i mental. Si estàs passant per alguna dificultat en la conciliació del son, despertaments prematurs, vols canviar alguna rutina… no dubtis consultar amb un professional expert.

les nostres especialitats

altres serveis

Ecografia
musculoesquelètica

Músculs, articulacions i lligaments acostumen a ser zones amb una elevada càrrega durant la pràctica esportiva. Poder valorar el seu estat en el mateix moment de la consulta mèdica ens ajuda a aconseguir un millor diagnòstic d'una possible lesió.

Infiltracions PRP
ecoguiades

El Plasma Ric en Plaquetes és una teràpia biològica regenerativa que millora la seva eficiència si s'aplica sota control ecogràfic.

Mesura pressions
intratissulars

El diagnòstic precís del SDR, síndrome compartimental, requereix la mesura de les pressions musculars dels diferents compartiments que puguin estar afectats.

Equip