Com prevenir lesions durant la temporada d’estiu?

Ens estem endinsant a la temporada d’estiu, l’augment de la temperatura i d’activitats físiques pot implicar un augment de la prevalença de lesions en persones de totes les edats i condicions físiques. Com prevenir lesions durant la temporada d’estiu? 

Factors que poden portar a una lesió

El fet de fer activitats que no es realitzen durant l’any amb tanta intensitat, com pot ser fer trekking per la muntanya o visitar caminant durant moltes hores ciutats, entre d’altres, pot fer créixer la possibilitat de patir diferents àlgies i disfuncions. A més a més, aquest augment d’activitat, es pot associar al fet de la utilització d’un calçat inadequat. Les altes temperatures poden implicar un augment de la utilització de les xancletes i sandàlies, moltes vegades inapropiades a partir d’unes certes distàncies o duració de les rutes. Aquesta suma de factors pot acabar desenvolupant disfuncions com la fascitis plantar; irritacions neurals a nivell de la cama, turmell i peu; dolors musculars; poder fer un bon diagnòstic diferencial des dels professionals sanitaris adequats serà el factor clau per desenvolupar un tractament correcte i un millor pronòstic. Una de les solucions per prevenir aquestes lesions pot ser una elecció acurada del calçat, i a la vegada una bona planificació de la ruta que es realitzarà amb parades obligatòries on la persona haurà de poder descansar.

Activitats estivals amb més risc de lesió

Altres activitats que incrementem exponencialment a la temporada d’estiu són les activitats aquàtiques. Gests particulars com els de nedar al mar o a la piscina, snorkel, submarinisme o piragüisme, poden implicar lesions per sobreús o per mala tècnica, podent patir conflictes a l’espai subacromial, tendinopaties del manegot dels rotadors o aparició de punts gallet miofascials, causants de dolor i disfunció, limitant tant les activitats esportives com les diàries. Per poder prevenir lesions durant la temporada d’estiu, la persona hauria de dur a terme un escalfament adequat, un control de càrregues aplicades i descansos en intervals de temps, per poder calibrar millor quines càrregues es poden arribar a aplicar, hi ha la possibilitat d’adreçar-se als professionals adequats per conjuntament arribar a l’objectiu marcat.

Per altra banda, és freqüent poder patir lesions traumàtiques, fruit de contusions o caigudes, desenvolupant activitats de major risc com caminar per les roques tant a la platja com a la muntanya, bicicleta de descens, patinar amb patins de línia, barranquisme, vies ferrades, etc. Aquestes lesions es poden minimitzar utilitzant els protectors adients per cada una de les activitats, com la utilització de casc, colzeres, turmelleres, entre altres.

Com prevenir lesions amb altes temperatures durant la pràctica esportiva.

La temperatura en aquesta època de l’any també pot implicar la possibilitat de patir trastorns vasovagals d’una certa gravetat. Es poden prevenir lesions durant la temporada d’estiu, tenint una bona hidratació durant el dia, limitar l’activitat física durant les hores de major calor, protegir-se del sol amb gorra, ulleres de sol i crema solar, a més a més, de tenir una alimentació rica en vitamines i minerals.

En conclusió, com podem prevenir lesions durant la temporada d’estiu? Controlant tota aquesta sèrie de variables, i minimitzant el risc de lesionar-se. Per això, no dubtis a consultar en els professionals de salut adients, a la Unitat de Medicina Esportiva tenim tots els professionals necessaris per a un abordatge òptim, treballant com a equip transdisciplinari.

Una prevenció dels possibles riscs pot ser el factor clau per poder gaudir d’una bona temporada estival!

Pere Palmada Andreu, Fisioterapeuta esportiu.

les nostres especialitats

altres serveis

Ecografia
musculoesquelètica

Músculs, articulacions i lligaments acostumen a ser zones amb una elevada càrrega durant la pràctica esportiva. Poder valorar el seu estat en el mateix moment de la consulta mèdica ens ajuda a aconseguir un millor diagnòstic d'una possible lesió.

Infiltracions PRP
ecoguiades

El Plasma Ric en Plaquetes és una teràpia biològica regenerativa que millora la seva eficiència si s'aplica sota control ecogràfic.

Mesura pressions
intratissulars

El diagnòstic precís del SDR, síndrome compartimental, requereix la mesura de les pressions musculars dels diferents compartiments que puguin estar afectats.

Equip