Activitats aquàtiques i exercici físic

Amb l’arribada de l’estiu l’aigua es converteix en un mitjà que pren protagonisme, sigui a la piscina o a la platja, les hores que hi passem augmenten i les podem aprofitar per continuar mantenint-nos físicament actius sense deixar de banda l’oci.

La piscina, per una banda, ens limita més el ventall d’opcions. Però també és el millor mitjà per practicar l’activitat aquàtica per excel·lència, que és la natació, que també es pot practicar en aigües obertes, però totes les demandes augmentaran a causa del corrent de l’aigua.

Aquesta activitat, concretament a l’estil crol, implica una llista de músculs on trobem des del pectoral, bíceps i tríceps fins a diferents músculs de l’esquena, deltoides i core. També té propietats molt interessants, sigui quin sigui l’estil que es practiqui:

– Millora de la capacitat aeròbica (sistema cardiovascular)

– Millora de diferents tipus de força (força màxima, resistència a la força, força explosiva).

– Millora de la coordinació i de la mobilitat de la zona escàpol humeral.

– Baix impacte per a les articulacions.

I què ens aporten les anteriors capacitats?

Millorar les capacitats anteriors aporten una gran quantitat de beneficis, com ara la reducció de l’estrès i la millora de l’estat d’humor, prevenció de malalties cardiovasculars, però podem posar-ne uns exemples concrets per a cadascuna:

CapacitatBeneficis
AeròbicaReducció pressió arterial. Millora capacitat pulmonar.
Força Prevenció de Sarcopènia, osteoporosi, dolors i contractures.
Coordinació Millora de leficiència del cos. Millora de les reaccions i els reflexos.
MobilitatPrevenció de lesions.

Si la nostra preferència són les aigües obertes, les activitats a escollir augmenten sent alguns exemples el surf, pàdel, surf, caiac… Són activitats més enfocades a l’oci, però que continuen tenint un alt component de treball físic. Amb la pràctica encara trobem beneficis com els esmentats amb anterioritat però amb característiques concretes segons l’activitat. Per exemple, al caiac o piragüisme els músculs de l’esquena i els bíceps seran els que més treballaran, mentre que al surf el tren inferior i el core seran els que hauran de fer un exercici més gran.

Abans de fer qualsevol de les activitats un escalfament fora de l’aigua ens ajudarà a posar el cos a l’estat idoni per a la seva pràctica i així minimitzar el risc de lesions. Una bona opció és la realització de diferents exercicis de manera progressiva, començant pel tren inferior (asseguda i gambada), seguit del core (planxa horitzontal i planxa lateral) i del tren superior (flexions amb genolls a terra) per finalitzar.

Cal tenir en compte que la hidratació als esports aquàtics també és de gran importància i més a l’estiu, quan les temperatures són altes. Estar a l’aigua no fa que deixem de necessitar hidratació.

Vols saber més sobre hidratació a l’esport? Fes clic aquí per descobrir més

Pol Solana Comas – Preparador físic de l’equip de Medicina Esportiva

les nostres especialitats

altres serveis

Ecografia
musculoesquelètica

Músculs, articulacions i lligaments acostumen a ser zones amb una elevada càrrega durant la pràctica esportiva. Poder valorar el seu estat en el mateix moment de la consulta mèdica ens ajuda a aconseguir un millor diagnòstic d'una possible lesió.

Infiltracions PRP
ecoguiades

El Plasma Ric en Plaquetes és una teràpia biològica regenerativa que millora la seva eficiència si s'aplica sota control ecogràfic.

Mesura pressions
intratissulars

El diagnòstic precís del SDR, síndrome compartimental, requereix la mesura de les pressions musculars dels diferents compartiments que puguin estar afectats.

Equip