Cura dels peus dels esportistes durant l’estiu

Ja és aquí l’estiu i l’època de vacances, aquests dies canviem els nostres hàbits, visitem ciutats, ens movem més… i tot això amb el consegüent patiment dels nostres peus.
Per això, hem de tenir una sèrie de cures i higiene dels nostres peus, bàsicament hem de posar atenció al calçat i a la nostra pell.

Pel que fa al calçat:

 • El calçat tipus “xancletes” es recomana només fer-les servir per anar a la platja  o a la piscina, o trajectes més o menys curts.
 • Quan es realitza esport, portar calçat adequat i que siguin transpirables.
 • Per caminar i fer esport el calçat ha d’estar ben subjecte i portar mitjons de cotó que faciliten la transpiració dels peus.
 • No portar el calçat adequat i realitzar activitats més durant aquesta època pot repercutir en tenir lesions.
 • Les lesions més freqüents poden ser: fascitis plantar, dolor, tendó d’Aquil·les, sobrecàrrega dels metatarsians (calçat de sola fina) fins i tot mal de genolls i lumbàlgies. Tot això es pot deure a fer servir un calçat més pla del que és habitual, per això ajudaria a portar una alçada de taló més o menys igual.
 • Les lesions per calçat d’estiu poden ser provocades a vegades per la inactivitat de la resta de l’any on la musculatura està “adormida” i en portar un calçat més solt o minimalista produeix una sobrecàrrega de la musculatura pròpia del peu, que pot accelerar les desviacions com els hallux abdcutus valgus (juanet), dits a urpa etc…

Cures de la nostra pell:

 • Mantenir els peus hidratats amb cremes específiques per als peus i idònia per a cada tipus de pell. (no és el mateix mantenir-la hidratada que rehidratar-la).
 • Protegir-la dels raigs ultraviolats. Com que estan exposats al sol també la pell dels peus pot patir cremades i per això és recomanable posar crema de protecció solar (especial atenció els nens solen anar més desprotegits).
 • Vigilar amb les petites ferides. En estar els peus més desprotegits, solem tenir més petits traumatismes, clavar-se estelles, broquetes….
 • Hem de rentar-los amb sabons higiènics, i assecar-los molt bé, sobretot, entre els dits.
 • En cas de tenir excés de sudoració, aplicar antitranspirants.
 • Curar rascades, ferides, amb antisèptics i vigilar que no s’infectin.
 • En cas d’afectació d’ungles per traumatismes o clavar-se cossos estranys és important acudir al podòleg.
 • El papil·loma víric o berruga plantar solen contagiar-se sovint en zones d’humitat com piscines i dutxes, per això hem de portar posat el major temps possible les xancletes per evitar contagis.

Els peus són una part essencial del cos pels esportistes, ja que són la base de suport i moviment en moltes activitats físiques, tenir cura dels peus dels esportistes durant l’estiu és molt rellevant pel fet que aquesta temporada pot presentar diversos desafiaments i riscos específics per a la salut dels peus.

Daniel Zurita. Podòleg de la Unitat de medicina de l’Esport

les nostres especialitats

altres serveis

Ecografia
musculoesquelètica

Músculs, articulacions i lligaments acostumen a ser zones amb una elevada càrrega durant la pràctica esportiva. Poder valorar el seu estat en el mateix moment de la consulta mèdica ens ajuda a aconseguir un millor diagnòstic d'una possible lesió.

Infiltracions PRP
ecoguiades

El Plasma Ric en Plaquetes és una teràpia biològica regenerativa que millora la seva eficiència si s'aplica sota control ecogràfic.

Mesura pressions
intratissulars

El diagnòstic precís del SDR, síndrome compartimental, requereix la mesura de les pressions musculars dels diferents compartiments que puguin estar afectats.

Equip