El Sedentarisme i l’Obesitat: El Paper Essencial de la Família i l’Activitat Física

El sedentarisme i l’obesitat s’han convertit en una de les principals causes de diverses patologies a nivell global, afectant tant adults com nens i adolescents. Malalties cardiovasculars, problemes articulars i l’obesitat, que actualment representa un greu problema social, són algunes de les conseqüències de la manca d’activitat física.

Actualment, més del 60% dels nens entre 11 i 15 anys passen més de 2 hores davant del televisor, i més del 42% dels nens espanyols tenen sobrepès. És fonamental que totes les parts involucrades, especialment les famílies, es comprometin a revertir aquesta tendència. Fomentar l’activitat física com a part de la rutina diària i promoure una alimentació equilibrada són accions essencials.

El Sedentarisme i l'Obesitat: El Paper Essencial de la Família i l'Activitat Física

Els primers anys de vida són crítics per establir hàbits saludables que perdurin en el temps. La família juga un paper fonamental com a model a seguir. Quan a casa es promou una dieta equilibrada i es practica exercici regularment, els nens tenen més probabilitats d’adoptar aquests hàbits com a normals.

És important aprofitar l’entorn ric en productes saludables, com ara fruites, verdures i peix, que ofereix la dieta mediterrània. No obstant això, a la societat actual, sovint ens veiem atrapats en un estil de vida basat en el menjar ràpid. És essencial transmetre als nens la importància d’una alimentació saludable, preparant menjars apetitosos i equilibrats de manera senzilla.

L’educació sobre els beneficis d’una alimentació adequada comença des d’una edat primerenca, ensenyant als nens a diferenciar entre aliments saludables i no saludables perquè puguin prendre decisions informades.

La lluita contra el sedentarisme i l’obesitat ha de començar a casa. Cal mantenir-se actiu, adaptant les activitats físiques segons les necessitats individuals, i proporcionar una alimentació que ofereix l’energia necessària per gaudir d’una vida activa.

Practicar activitat física en família és el primer pas, sortir a caminar o fer excursions amb bicicleta no només fomenta la unió entre els membres de la família, sinó que proporciona moments per “sumar salut”. Estarem practicant activitat de tipus aeròbic que ajudarà a mantenir el sistema cardiovascular, que com a mínim haurien de ser sortides de 60′, però amb això no n’hi ha prou. Afegir exercici de força és també fonamental.

El Sedentarisme i l'Obesitat: El Paper Essencial de la Família i l'Activitat Física

L’OMS recomana que els nens dediquin almenys 3 dies a la setmana a aquest tipus d’exercicis. Jugar al parc, pujant i penjant-se de tots aquells elements preparats per als jocs infantils o fins i tot estirar una corda, ja està fomentant activar la musculatura del cos, que és un element essencial. A casa també podem incloure exercicis de força treballant amb el nostre propi cos. És important adaptar aquest tipus d’activitats a les edats i capacitats individuals, però un cop fet, incloure-les a la rutina setmanal és perfecte. Realitzar planxes, abdominals o esquats ajudarà a millorar la musculatura tant de braços com cames o abdomen.

Realitzar exercici i esport és una eina de prevenció i de tractament també per a l’obesitat.

les nostres especialitats

altres serveis

Ecografia
musculoesquelètica

Músculs, articulacions i lligaments acostumen a ser zones amb una elevada càrrega durant la pràctica esportiva. Poder valorar el seu estat en el mateix moment de la consulta mèdica ens ajuda a aconseguir un millor diagnòstic d'una possible lesió.

Infiltracions PRP
ecoguiades

El Plasma Ric en Plaquetes és una teràpia biològica regenerativa que millora la seva eficiència si s'aplica sota control ecogràfic.

Mesura pressions
intratissulars

El diagnòstic precís del SDR, síndrome compartimental, requereix la mesura de les pressions musculars dels diferents compartiments que puguin estar afectats.

Equip